Пабло Ескобар се събужда в кръгло легло. Запалва си цигара

...
 Пабло Ескобар се събужда в кръгло легло. Запалва си цигара
Коментари Харесай

Защо Пабло Ескобар е всичко друго, но не и готин?

 Пабло Ескобар се разсънва в кръгло легло. Запалва си цигара марихуана, облича се и излиза от първокласната си спалня. Неговите наемни убийци са от другата страна на розовите пердета.

Те чистят оръжията си, смъркат кокаин и хранят златната рибка. Един от тях демонстрира на Ескобар новината от вестника в този ден. “Отървахте ли се от телата? ”, пита Ескобар. Килърът кимва. Неговият необут продължава обиколката си из Катедралата - пандизът, който построява за себе си през 1991 година

Това е сцена от известния сериал на Netflix - Наркос, който в първите си три сезона наблюдава един от най-мрачните интервали от историята на Колумбия – фокусът се измества към Мексико в четвъртия сезон.

Подобно на биографията на Ескобар, продукцията е изпълнена с елементи, които внасят нюанс в историята на индивида, чиято просвета на боязън и принуждение властваше в страната от 80-те години до 1993 година, когато той бе погубен.

Според Netflix, над 60 милиона фенове са били очаровни от ексцентричните детайлности към живота на Ескобар, като голямото му имение Хасиенда Наполес, в което се е намирал един от най-големите зоопаркове в Латинска Америка.

Това, което те са виждали на дребния екран обаче, е единствено едната страна на една доста неприятна история. Другата принадлежи на хилядите жертви на Ескобар и техните родственици.

В продължение на повече от 15 години Меделин - домашната територия на Ескобар, е един от най-опасните градове в света. През 1991 година - годината, в която наркобаронът си построява личен затвор в съглашателство с колумбийския президент Сезар Гавирия, с цел да избегне екстрадиция в Съединени американски щати, там има 6 349 убийства; с други думи 381 на всеки 100 000 души.

Затворът на име Катедралата на процедура е първокласно имение, от което Ескобар управлява бизнеса си с благословията на ръководещите. Толкова корумпирана е била Колумбия по това време.

Ескобар плащал на своите убийци по към 580 $ за всеки отстрелян служител на реда. До края на властването на картела Меделин в Колумбия 550 служител на реда умират по този метод. През 1991 година, в интервала септември-декември, в града избухват над 100 взривни устройства.

Това, което оставя след себе си Ескобар, е река от кръвта на над 5 000 жертви, които са били убити в интервала 1989 – 1993 година, написа El Pais. Оцелелите не имат вяра, че това е вярно пресъздадено в Наркос или в който и да било различен филм или сериал по тематиката.Очарованието от легендата за Ескобар отклони вниманието от неговите закононарушения. Често странното има преимущество пред трагичното. Вместо да се гледа върху провалите, които той нанася, фокусът е върху това, че град в изобилстващия от опиати район на Антиокия има най-голямата централизация на хипопотами отвън Африка – животни, които, откакто бягат от ранчото на Ескобар, са оставени да се скитат свободно, вместо да бъдат преместени в друга зоологическа градина.

Или пък странният виц за подаръка, който Ескобар прави за рождения ден на щерка си – еднорог с крила, изрязани от щраус и рог, закован върху челото на пони, което умира единствено няколко дни по-късно. Или футболните мачове с играчи от националния тим на Колумбия. Или празненствата, на които е имало пинята, натъпкана с долари.

В Картахена уличните търговци към момента припечалват по някой и различен $ от продажбата на тениски с облика на Ескобар. Наркотуровете в Меделин към този момент не са толкоз известни, само че към момента притеглят порядъчен брой туристи.

Испаноговорящите общности отвън Колумбия пък към този момент употребяват редица обиди, като malparío, hijueputa и gonorrea, с които феновете на сериала по Netflix евентуално са осведомени.

В Пуерта дел Сол в Мадрид Коледата през 2016 година бе посрещната със абсурден билборд на Netflix, рекламиращ втория сезон на Наркос, който правеше подстрекателство към кокаина. Компанията бе принудена да отстрани билборда, откакто испанските управляващи получиха недоволство от държавното управление на Колумбия.

В фона на цялата тази възхвала, жертвите на Ескобар търсят истината и справедливостта, както и уравновесеното пресъздаване на това, което в действителност се е случило. В избран интервал Пабло Ескобар управлява 80% от пазара на кокаин в света. Близо 30 години по-късно Колумбия към момента е най-големият производител на опиата в света.

Земята, на която се отглежда растението кока, се разраства от ден на ден, като към днешна дата с него са засадени над 170 000 хектара, по данни на Организация на обединените нации. Последният огромен картел в страната - Голфо клан, управлява граничните региони, с цел да улеснява наркотрафика.

Бившите партизани от ФАРК пък към момента не са потвърдили на управляващите, че не са сключили съглашение с Хоакин “Ел Чапо ” Гузман, някогашния мексикански наркобарон, за финансирането на 50-годишен спор с облагите от търговията с опиати по каналите сред Колумбия и Мексико.

През 2016 година Меделин към този момент не присъстваше в класацията на 50-те най-опасни града в света. До 2017 година убийствата бяха намалели до 22 на всеки 100 000 поданици. “Трябва да помним, ” споделя Федерико Гутиерез, кмет на града. “Никога не би трябвало да забравяме провалите, които ни предизвикаха трафика на опиати и беззаконието. ”
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР